Poslanica

Poslanica 4. teka:

Poslanica 3. teka:

 

Poslanica 2. teka:

Poslanica 1. teka:

Spoštovana gospa Irina Bokova, Generalna sekretarka UNESCO in Spoštovana gospa Livia Saldari, Mednarodna koordinatorica za UNESCO ASP Evrope in Severne Amerike

Slovenska UNESCO ASP mreža praznuje svojih 20 let in se pridružuje praznovanju 60-tim letom svetovne UNESCO mreže. Mladi, ki rastemo in se razvijamo v njenem okrilju, smo se zbrali na 1. UNESCO ASP teku mladih, ki ga je organizirala Gimnazija Ptuj, častno pokroviteljstvo pa je prevzela slovenska nacionalna komisija za UNESCO. Pridružili so se nam športniki, kulturniki, znanstveniki, gospodarstveniki, vsi, ki so v srcu in glavi zavezani UNESCO idealom kot ambasadorji našega teka.

Teklo je več kot 800 mladih in več kot 40 ambasadorjev. Spodbujalo jih je več kot 1000 navijačev.

Mladi v naši mreži so nizali svoje misli in strnili smo jih v poslanico, ki vam jo pošiljamo.

Tekli smo pod sloganom Dohitimo enakost, s ciljem, da s kulturo športa prispevamo h kulturi miru. Mladi, ki odraščamo z zavedanjem, da skrb za zdrav razvoj ni nekaj samoumevnega in dokončnega, da je vsakemu posamezniku in vsaki generaciji posebej naloženo, da mora skrbeti zase in za druge, smo sposobni hoditi po tistih poteh, tlakujejo mir. Sporočamo:

– da so ljubezen, zdravje, varnost, izobraževanje in mir ključi do vrat srečnega življenja in da naj bodo vrata vseh otrok široko odprta;

– da raje obujemo tekaške copate kot sedemo v avtomobil; da tečemo, zato da pretečemo in preizkusimo sebe, ker, ko tečeš poslušaš sebe, spoznaš sebe in svoje meje in na koncu je vedno zmaga;

– da je tek velikokrat rešitev naših problemov, zato je pomembno,

– da tečemo kolikor zmoremo, da dajemo koliko moremo;

– da s tekom poganjamo svoje vetrnice življenja.

Sporočamo, da nam je mar za ta svet, ki že od nekdaj hrepeni po istih ciljih – zdravju, varnosti in miru – ki se izrisujejo vsak nov dan, vsi pa si moramo zanje sleherni dan tudi nesebično prizadevati.

Majhen tekaški korak za bolj moder svet, to je slovenski UNESCO ASP tek. Moder svet modrosti in modrine. Moder svet strpnosti in odprtosti do različnosti, pravičnosti in enakih možnosti vseh mladih sveta.

S spoštovanjem.

Udeleženci 1. UNESCO ASP teka mladih Ptuj, Slovenija, maj 2013

LETU 2013 SO ZAPISALI:

  1. Vsak otrok tega sveta ima pravico, da svobodno teče svoj tek življenja. (Projektna skupina, Gimnazija Ptuj)
  2. S tekom do zdravlja in dobrega počutja. (Ula Litrop)
  3. Ljubezen, zdravje, varnost, izobraževanje in mir so ključ do vrat srečnega življenja. Naj bodo tvoja vrata široko odprta! (člani UNESCO krožka IV. osnovne šole Celje)
  4. Namesto vožnje z avtom, obujem tekaške copate in tečem v čistejšem ozraču. (Tjaša Dolinšek)
  5. Skrb za zdrav razvoj vsakega mladega človeka na Zemlji je potreba, ki je rasla z razvojem človeštva. Zavedanje, da skrb za zdrav razvoj ni nekaj samoumevnega in dokončnega, je civilizacijskega pomena. Vsakemu posamezniku in vsaki generaciji je posebej naloženo, da mora skrbeti zase in za druge. To odgovornost pa lahko črpamo iz nenehnega učenja, osebnih prizadevanj in družbene aktivnosti. Celostna vzgoja je v presečišču z zdravo prehrano, zdravjem, naravnim okoljem, zdravim delom in socialno varnostjo. Mladi, ki odraščajo s tem zavedanjem, so sposobni hoditi po tistih poteh, ki njim in njihovim sopotnikom tlakujejo osebni mir. Le taki so zmožni prispevati k skrbi za mir okolja, v katerem živijo. Njihov trud pa bo štel kot prispevek k naslednjim stopnjam razvoja posameznika in družbe, ki že od nekdaj hrepeni po istih ciljih – zdravju, varnosti in miru – in se izrisujejo vsak nov dan, vsi pa si moramo zanje sleherni dan tudi nesebično prizadevati. (člani Unesco šole Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor)
  6. TEK JE REŠITEV… NAREDI TO! (projektna skupina SGGOŠ LJUBLJANA)